Inloggen
home > nieuws > detailweergave
Dit is aan u gericht.
3 januari 2018
 
Homepage
SIDN stopt verkenning propositie SSL-certificaten
Inhoud:

De VvR heeft SIDN onlangs geadviseerd om zich niet te begeven op de markt van SSL-certificaten. Het plan van SIDN was dat zij een Certificate Authority op zouden zetten die certificaten zou leveren die via registrars aan eindklanten verkocht konden worden. In het afgelopen overleg tussen SIDN en de VvR heeft SIDN bevestigd dit vooralsnog niet te gaan doen.

 

SIDN geeft aan dat zij het project is gestopt, alhoewel ze ervan overtuigd is dat dit goed zou zijn voor de veiligheid van het internet in Nederland en ook de business case positief is. Een dergelijke propositie kan echter alleen succesvol worden als het een gezamenlijke inspanning is van SIDN en de registrars. Uit het advies van de VvR blijkt echter dat de bereidwilligheid onder de registrars laag is. De zorgen rond concurrentie en risico’s op juridisch en imago technisch vlak zijn volgens de VvR te groot.

 

De VvR is blij dat SIDN het advies van de VvR opvolgt. SIDN geeft aan dat men de komende jaren de markt wel actief blijft monitoren. Indien blijkt dat het gebruik van SSL-certificaten achter blijft, of wanneer SIDN nieuwe verzoeken vanuit het registarveld krijgt, wil SIDN dit dossier graag heropenen. 

 

Bovendien is afgesproken dat de MarCom van de VvR samen met SIDN gaat nadenken over een campagne om de bewustwording rond SSL-certificaten en online veiligheid te verhogen. Deze campagne moet zich dan richten op eindgebruikers (consumenten), aanbieders (houders) én dienstverleners (registrars/hosters).