Inloggen
home > nieuws > detailweergave
Dit is aan u gericht.
5 maart 2018
 
Homepage
WHOIS... Siemen Roorda
Inhoud:

WHOIS… is dé rubriek waarin we de komende tijd elke keer een (nieuw) lid van de VVR voorstellen. Dat kan iemand zijn uit het dagelijks bestuur, maar ook een van de vele collega’s die zich inzetten voor een van de commissies. Vandaag maken we nader kennis met Siemen Roorda.

 

Naam: Siemen Roorda
Geboortedatum: 9 juli 1980
Burgerlijke staat: Getrouwd
Kinderen: 2 meiden van 8 en 10 jaar
Bedrijf: Openprovider
Functie: Product Manager Domains

 

 

Vertel in het kort iets over jezelf

Mijn naam is Siemen Roorda en ik woon sinds een jaar of tien in Maassluis met mijn vrouw en twee kinderen. Via een heel standaard pad van basisschool – VWO – Technische Informatica aan de TU Delft ben ik de hostingbusiness ingerold en tot nu toe altijd bij Openprovider (onder verschillende namen) gebleven. Allereerst als stagiair voor een losstaande opdracht, later als bijbaan naast mijn studie en tenslotte in vaste dienst. Ik heb aan de wieg gestaan van Openprovider en heb alle rollen doorlopen: van ontwikkelaar tot marketing en van sales tot support. Sinds een aantal jaar ligt mijn focus in de functie van productmanager op domeinen en ben ik de primaire schakel tussen Openprovider en de registries. Ik vind het echter ook heerlijk om vanuit mijn ervaring op alle vlakken de brug te slaan tussen onze verschillende afdelingen. Tenslotte ben ik verantwoordelijk voor een groot aantal nieuwsberichten en blogposts.

 

Hoe breng jij het liefst je vrije dag door (hobby / vakantie)?

Buiten! Stilzitten is niets voor mij. Van actief zijn krijg ik energie. Zo vind ik het heerlijk om op de fiets naar kantoor te gaan (uurtje enkele reis). Dat is voor mij lekker inspiratie opdoen voor de dag die komt of een moment om de voorbije dag te evalueren. Maar het gaat hier over “vrije tijd” en ook daar gaat dat op: ik fiets en wandel graag, sleep vrouw en kinderen overal naartoe (gelukkig remmen ze me ook wel eens af). Vakanties zijn voor mij het liefst in een omgeving met bergen en bossen – strand vind ik niets, tenzij onder de 15 graden of tijdens een lekkere herfststorm. Reizen doe ik het liefst ad hoc met de vouwwagen, gewoon maar zien waar we uitkomen en niet langer dan een paar dagen op dezelfde plaats. Als ik dan toch eens stil zit, vind ik lezen heerlijk. Eens per week de Donald Duck en eens per week een willekeurig uit de bibliotheek gekozen boek. Verder speel ik al sinds mijn jeugd klarinet in een symfonisch blaasorkest en ben ik penningmeester in het bestuur van een muziekschool.

 

Vertel eens wat over het bedrijf waarvoor jij werkt

Openprovider is ooit onder de naam Netnation Europe gestart als hostingbedrijf. Door vroeg de ontwikkelingen in de markt aan te voelen ontstond de behoefte aan een volautomatisch selfservice-concept en dat is de aanleiding geweest om in 2004 het merk Openprovider te lanceren. Vanuit onze bestaande concepten binnen de hosting en serververhuur hadden we heel snel een gezonde klantenbasis van waaruit we verder zijn gaan ontwikkelen. Enkele jaren geleden hebben wij besloten om onze hostingactiviteiten te verkopen en zijn we met alleen Openprovider verdergegaan. Dat gaf ons de mogelijkheid te focussen en ons te onderscheiden. De directe accreditatie bij ongeveer 150 registries gecombineerd met de introductie van ons “Membershipmodel” waarmee we domeinnamen voor kostprijs verkopen gaf een nieuwe boost en op dit moment zijn wij met bijna 1.5 miljoen domeinen onder beheer de grootste registrar in Nederland.

Naast ons kantoor in Rotterdam hebben we kantoren in Barcelona (marketing, sales en Spaanstalige support), Rusland (ontwikkeling) en India (sales).

Wat de toekomst betreft, verschuiven wij steeds meer naar een softwarebedrijf. Het Membershipmodel is daar een voorbeeld van, maar om minder afhankelijk te zijn van de domeinmarkt hebben we ook twee nieuwe producten (PowerPanel en SMBinvoices) ontwikkeld die op dit moment commercieel worden uitgerold.

 

Gefeliciteerd met je functie bij de commissie. Ben je er blij mee? 

Natuurlijk! Ik vind dat je alleen een mening mag hebben als je daar ook iets mee doet, en zodoende is Openprovider vanaf het allereerste begin betrokken geweest bij de oprichting van de VvR, zijn we actief in de registrar-fora bij DNS België, EURid en ICANN en heb ik vanuit mijn functie heel nauwe banden met een groot aantal verschillende registries.

 

Hoe zie jij jouw rol in die commissie?

Ik ben ervan overtuigd dat ik de commissie van nuttige input kan voorzien vanuit mijn ervaring, vanuit onze grootte en vanuit ons unieke businessmodel (resellers only). Ik merk dat bij heel veel onderwerpen het zwaartepunt op de “retail-registrar” ligt en de situatie waarbij altijd via een laag resellers gewerkt moet worden weinig aandacht krijgt. Hier denk ik een betere balans in aan te kunnen brengen. Verder hoop ik dat ik mijn ervaring met andere registries kan benutten in de onderwerpen die binnen de commissie spelen.

 

Vind je dat de belangen van de kleine registrars voldoende worden behartigd?

Ik vind het als grote registrar moeilijk hier antwoord op te geven. Wel heb ik het gevoel dat zowel SIDN als de VvR heel toegankelijk is en inbreng serieus genomen wordt, ongeacht de grootte van de registrar. In zowel de commissies als in andere samenstellingen zie ik ook kleinere registrars participeren. De groep die ik wel mis is die van de internationale registrars: vaak in zijn geheel groot, maar binnen .nl relatief klein. Het zou goed zijn als die ook betrokken zijn, omdat zij van buitenaf een heel eigen inbreng kunnen hebben.

 

Wat hoop jij verder binnen de VVR te bereiken?

Ik denk dat we binnen de commissies en de VvR in het algemeen veel van elkaar kunnen leren. Richting SIDN ga ik ervan uit dat wij de belangen van de registrars voldoende gewicht kunnen geven en andersom dat wij de registrars transparant kunnen informeren over nieuwe ontwikkelingen.

 

Is er een moment aan te wijzen waarop jij dacht: ja, dit wil ik gaan doen (zakelijk als privé). En is het je gelukt om die wens te vervullen?

Op privégebied is alweer 10 jaar geleden met een drie maanden durende wereldreis een hele mooie wens in vervulling gegaan. Of ik dat nog een keer zal doen moet de toekomst uitwijzen! Een aantal jaar geleden kreeg ik zakelijk de kans om heel veel te reizen. Daar heb ik veel inspiratie uit gehaald, al vind ik het niet heel erg dat dat iets minder wordt nu, omdat ik toch ook een gezin thuis heb zitten.

 

Als je een vraag zou mogen vervangen, welke zou dat zijn en voor welke vraag zou je deze omruilen en beantwoorden?

De vraag “Hoe zie jij jouw rol in die commissie?” zou wat mij betreft gecombineerd mogen worden met de ja/nee-vraag “Ben je er blij mee?”. Dan blijft er ruimte over voor de vraag “Hoe zie je de toekomst van de domeinbranche voor je?”. Iedereen heeft daar wel een mening over maar intussen registreren we er toch nog vrolijk op los. Mijn antwoord daarop is dat ik denk dat het domeinvolume stabiliseert en misschien iets naar beneden corrigeert, maar dat we geen grote daling hoeven te verwachten de komende jaren. Wel moeten registrars inventief zijn in hoe ze daar geld mee blijven verdienen, omdat het meer en meer een commodity-product wordt. De huidige verhoudingen tussen .nl, .com en een beetje .eu blijven goeddeels gelijk, nieuwe gTLD’s (toch een focuspunt van ons) blijven interessant als longtail, vergelijkbaar met bijvoorbeeld .me, .it en .nu.