Een geschikte domeinnaam uitzoeken is hartstikke leuk, maar niet altijd even simpel. Veel domeinnamen zijn al door anderen geregistreerd. Je kunt je voorstellen dat met ruim 5,7 miljoen .nl-domeinnamen, de populairste inmiddels zijn vergeven. Een beetje creativiteit heb je dus wel nodig. Met behulp van de onderstaande tips kun jij een ijzersterke domeinnaam registreren.
Makkelijk te onthouden, foutloos in te typen:
Het is slim te kiezen voor een makkelijk te onthouden – en bij voorkeur korte – domeinnaam die je precies schrijft zoals hij wordt uitgesproken (fonetisch). Dat laatste is belangrijk, omdat mensen die de naam horen, maar hem verkeerd intypen niet bij jou uitkomen. Een goed voorbeeld van zo’n fonetische naam is de kledingwebshop Zalando. Vrijwel iedereen die hem hoort zal in staat zijn hem foutloos in te typen.
Kies een naam die goed scoort in Google
Potentiële klanten beginnen hun online zoektocht vrijwel altijd met het intikken van enkele zoekwoorden in Google. Ze krijgen hierna een lijst met relevante websites voorgeschoteld. Natuurlijk wil jij dan gekozen worden. Het is dus belangrijk dat jouw domeinnaam aanspreekt met een logisch zoekwoord of combinatie van zoekwoorden (bijv. goedkope-autos.nl). Mensen klikken dan sneller waardoor Google je hoger plaatst in de resultaten.
Hou rekening met rechten van anderen
Je mag helemaal zelf bepalen welke domeinnaam en extensie jij zakelijk wilt gebruiken. Er zijn alleen wel een paar regels. Zo mag jouw domeinnaam geen inbreuk maken op, bijvoorbeeld, de handelsnaam van een ander. Of en wanneer dat het geval is, kan verschillen, maar kijk vooral uit voor situaties waarin onder een zeer sterk vergelijkbare naam dezelfde producten of diensten aangeboden worden. In die gevallen kan de conclusie als snel zijn dat er sprake is van inbreuk op een recht.
Zakelijk e-mailen vanaf jouw eigen domeinnaam
Schrijfbureausinteur.nl op je bedrijfsautootje staat al snel heel professioneel. Bovendien beschik je met een sterke domeinnaam meteen ook over een zakelijk e-mailadres. Want zeg nou zelf: info@schrijfbureausinteur.nl staat toch stukken professioneler dan een @gmail-account? Uit onderzoek blijkt dat mails met een mooie bedrijfseigen domeinnaam veel eerder vertrouwd worden dan mails verstuurd vanaf een generiek adres als gmail.com. Een ander voordeel is dat je je eigen domeinnaam kan meeverhuizen / meenemen als je besluit over te stappen op een andere internetprovider. Dus je @gmail-account raak je kwijt zodra je daar weg gaat, maar je info@schrijfbureausinteur.nl of info@schrijfbureausinteur.frl kun je behouden.
Registreren van een domeinnaam
Heb je een geschikte domeinnaam gevonden, dan moet je deze eerst registreren. Dat kan bij een registrar. Kies voor het bedrijf dat het beste bij jouw wensen aansluit. Kijk bijvoorbeeld in de lijst op deze site . De kosten voor het registreren van een domeinnaam verschillen per registrar. Zij mogen zelf bepalen wat ze hiervoor vragen, dus het is verstandig de prijzen vooraf te vergelijken. Vaak is de registratie van een domeinnaam bij een registrar onderdeel van een pakket waarin bijvoorbeeld ook webhosting en een e-maildienst zitten. Maar het is ook mogelijk enkel de domeinnaam te registreren. Dat kan vaak al vanaf een paar euro per jaar.