De goudmijn waar wij nog veel te weinig mee doen

Registrars zitten op een ware goudmijn, maar volgens Christian Branbergen van DataProvider hebben ze hier vaak geen flauw benul van. Websites en domeinnamen van klanten geven ons een schat aan informatie, maar slechts een enkeling doet hier daadwerkelijk iets mee, vertelde Christian op 1 juni tijdens de Dag voor de Domeinnaam in Amersfoort.

Als voorbeeld toonde hij de zeer nuttige informatie waarover een niet nader genoemde registrar uit de Randstad kan beschikken als het even een onderzoek laat uitvoeren. Dat bedrijf heeft ongeveer 100.000 domeinen in zijn beheer. Daarvan staat 45% geparkeerd. Daar gebeurt dus helemaal niks mee, of de website toont de melding: under construction. Op zich is dit al boeiende informatie.

Dataprovider indexeert het web en structureert de data. Het bedrijf ziet een website als een mini-databron en gebruikt de gestructureerde data in een verticale zoekmachine. Bedrijven gebruiken deze data onder meer voor marktselecties, segmentaties, leadgeneratie en profielverrijking.

Zo is de informatie op de websites die in het voorbeeld van Christian wél actief worden gebruikt mogelijk nóg interessanter. Dat zijn allemaal bedrijven en 37% ervan communiceert via een social media profiel. Ruim 200 klanten hebben een webdesign bureau, 32% host zijn website elders, 57% heeft een responsive website (dat aantal is explosief gestegen) en 36% van de websites wordt maandelijks wel een keer aangepast. De rest van de sites staat stil, al jaren.

Interessant voor die registrar is dat 1220 sites een webwinkel is en dat 57% (!) nog geen SSL-certificaat heeft, terwijl 43% toch persoonsgegevens opslaat. Inmiddels is 31% van die websites gebouwd met WordPress, maar dat 80% draait op een oude versie. Dat is een beveiligingsrisico. En wat kun je als registrar met deze info? Je kunt er je bedrijfsvoering op afstemmen door je klanten upsells aan te bieden, bijvoorbeeld voor SSL of automatische updates of speciale managed WordPress Hosting.

Vraag vanuit de zaal was: Hoe lang ben jij bezig geweest met het verzamelen van de gegevens uit dit voorbeeld. “Dit alles kostte mij ongeveer 6 minuten”, gaf Christian aan.

Het is dus voor registrars heel interessant omdat je alle gegevens kunt inzien van al je klanten met een website. Het levert een schat aan info, bijvoorbeeld in welke branche een website actief is, hoeveel pagina’s de website heeft, welk CMS er wordt gebruikt en of de website privacy sensitive is. Tevens geeft de data inzicht in hoeveel producten de webshop aanbiedt en wat de gemiddelde prijs van een product is. Daarnaast is ook te zien waar een website wordt gehost en nog veel meer. Kortom de domeinnamen die je beheert zijn een goudmijn aan informatie.

Scroll naar boven