Weg met DNS. Weg met SSL. Hallo ENS!

Weg met DDoS. Weg met SSL. Weg met DNS. Hallo ENS! Wat? Inderdaad de Ethereum Name Server, hét veilige alternatief voor ons Domain Name System in de blockchain.

Dat is althans de voorspelling van trendwatchers Raymond ter Horst en Etienne van ’t Kruys op de Dag van de Domeinnaam. “Met slechts 85 servers wereldwijd staat deze nieuwe techniek natuurlijk pas in de kinderschoenen. Er moet duidelijk nog een hoop gebeuren. Maar wie nu inspringt heeft straks een voorsprong op de concurrentie”, voorspelt het duo.

ENS wordt veel eenvoudiger, is beduidend goedkoper, maar bovenal: het is een stuk veiliger. De Ethereum Name Service wordt een serieus alternatief voor onze huidige Domain Name System van ICANN, vinden Etienne en Raymond.

ENS is een nieuwe techniek gebaseerd op de blockchain. En juist daarom is ENS veiliger dan DNS. Bij ENS staat informatie versleuteld opgeslagen op diverse servers, verspreid over de wereld. De informatie is altijd verifieerbaar. Het is daarom ook altijd duidelijk van wie gegevens zijn en waar ze vandaan komen, Om die reden kún je de gegevens niet aanpassen of manipuleren. Dus is SSL overbodig. Je weet als bezoeker van een site op de ENS altijd dat je bij het juiste adres bent.

En omdat de informatie op verschillende servers staat hebben DDoS-aanvallen geen zin meer. Vanwege de decentralisatie van de gegevens kun je er niet op inbreken.

Met de komst van de ENS is er ook een nieuwe markt voor domeinnamen, en dan vooral met de .ETH extensie. Ook daar ligt een nieuwe kans voor registrars, zegt het duo. De .ETH adressen (vergelijkbaar met domeinnamen) worden niet verkocht maar geveild. Je betaalt met de Ether. Dat is een eigen betaalsysteem van de Ethereum Blockchain. Wil jij zo’n unieke domeinnaam, bijvoorbeeld vvr.eth, dan open je een veiling door jouw bod te plaatsen. Je kunt per domeinnaam slechts één bod uitbrengen. Andere kandidaten kunnen vervolgens gedurende een bepaalde periode meebieden. Alle geboden bedragen zijn onzichtbaar.

Aan het eind van zo’n periode worden wel alle bedragen bekend gemaakt. De hoogste bieder wint, maar hij of zij betaalt uiteindelijk het op één na hoogste geboden bedrag. Zijn er géén andere biedingen binnengekomen, dan betaal je slechts 0,1 ether. De waarde van een ether fluctueert. Op 11 juni 2018 is 0.1 ether gelijk aan 45,- euro. Al met al is het voor de leek best lastig om zo’n .eth domeinnaam te kopen. Daar ligt dus een kans voor registrars, je kunt deze registratie voor jouw klanten verzorgen.

Wordt het ENS of blijft het DNS: heeft straks iedereen een .eth: we gaan het zien……

Scroll naar boven