Arrow Right Terug naar het overzicht

Terugblik op geslaagde Dag van de Domeinnaam!

Banner Image

Vorige week dinsdag, 13 september, was het zo ver. De dag van de Domeinnaam. Ruim 80 mensen hadden hun weg weten te vinden naar het iconische pand ‘de Koepel’ in Haarlem. Deze voormalige koepelgevangenis was het decor voor een dag boordevol met interessante sprekers en topics.

De dag werd afgetrapt met een welkomstwoord van dagvoorzitter Ronnie Overgoor. Nadat hij de aanwezigen opgewarmd had, was het Berend van Dalfzen, Voorzitter bij de Vereniging van Registrars, die traditiegetrouw een blik geeft op de ontwikkelingen in de domeinbranche. Nederland en het nl.domein heeft nog steeds een dominante positie binnen de lijsten met ‘country code top-level domains’ (ccTLDs).  Grote groeiers afgelopen tijd zijn vooral het .xyz domein, het .online domein en ook het .shop domein. Ook zoomde Berend in op de marktwaarde van verschillende domeinen, waarbij het hoogste bedrag dat ooit betaald is voor een domein bijna $50 miljoen is. Dat is betaald voor het domein CarInsurance.com (bron: GoDaddy). Ook vertelde Berend dat het domein tiktok.com het meest waardevolle in de wereld is sinds december ‘21, waarmee het Google passeert in populariteit.

De slides van Berend zijn presentatie vind je hier.

Danielle Hermsen, manager customer support bij SIDN, legde de aanwezigen haarfijn uit hoe kwaadwillenden misbruik (abuse) maken van registrars en hun diensten. In haar presentatie vertelde ze onder andere hoe SIDN omgaat met abuse. Zodat iedereen een kansrijk en zorgeloos digitaal bestaan heeft. Daarbij raakt SIDN nog wel eens in een spagaat, omdat ze best bepaalde dingen willen doen, maar zeker niet alles kan en mag. Met de SIDN abusedesk is er een plek waar organisaties terecht kunnen als ze malafide praktijken ontdekken of verdenken.

Danielle haar presentatie kan je hier terug kijken.

En ondanks dat de Dag van de Domeinnaam voornamelijk een Nederlandse aangelegenheid is, waren er ook flink wat internationale spelers op deze dag aanwezig. Zo ook sponsor en spreker Hiro Tsukahara, CEO van GMO Registry. De in Tokio, Japan gevestigde organisatie is de registry voor .shop domeinen. Hiro vertelde uitgebreid over hoe organisaties steeds vaker een .shop domein integreren in een multi-domein aanpak. Of het nu als redirect wordt gebruikt van een website naar een webshop, als brug tussen een offline- naar online shop of gebruikt wordt door veel influencers, de mogelijkheden voor het domein zijn enorm en nog steeds groeiende. Verder kwam Hiro met interessante cijfers van registrars uit Japan.

Benieuwd naar de cijfers? Je kunt de presentatie van Hiro Tsukahara hier vinden. 

Na een korte pauze en de gelegenheid om met elkaar bij te kletsen of een stand te bezoeken, stond Frank Leest, CEO bij Networking4all, klaar om te vertellen over cybersecurity threats. In zijn presentatie nam hij het publiek mee in de huid van een hacker en liet hij onder andere zien wat de beweegredenen zijn om te hacken. Zo is geld en prestige een belangrijke reden, maar er wordt ook gehackt vanwege idyllische redenen. Ook interessant waren de verschillende type hackers, zoals ethical hackers, die hacken om bedrijven weerbaarder te maken. Met een paar sprekende praktijkvoorbeelden wist Frank het publiek te blijven boeien. Zijn hele presentatie vind je hier.

Als klap op de vuurpijl werden de aanwezigen getrakteerd op een presentatie van Daniël Verlaan. Hij is een van de belangrijkste tech journalisten van het moment, werkzaam bij RTL Nieuws. In zijn presentatie ‘Ik weet je wachtwoord’ ging hij in op de duistere kant van cybersecurity. Zo kwam hij met een aantal interessante maar zeker ook heftige voorbeelden over phishing en wraakporno. Daniel wist de aanwezigen aan het eind nog even goed bewust te maken van de gevaren van het internet als er niet veilig mee om wordt gegaan.  

De dag werd afgesloten met warme woorden van dagvoorzitter Ronnie Overgoor. Daarna was het aan de gasten om gezellig te eten, te borrelen en met elkaar te praten.

Graag delen we ook de foto’s met je. Op https://mymollseye.pixieset.com/dagvandedomeinnaam/ vind je alle foto’s van de Dag van de Domeinnaam 2022.

Onze laatste berichten

Nieuws Arrow Right

Nieuws

.

23 mei 2024

Webinar op 4 juni: Nieuw DRS voor .nl
Verder lezen Arrow Right

Nieuws

.

4 maart 2024

Reactie VvR bestuur op SIDN besluit het .nl Domein Registratie Systeem naar Amazon Web Services (AWS) te migreren
Verder lezen Arrow Right

Nieuws

.

20 oktober 2023

Reserveer je plek: Netwerkdiner aan boord van SS Rotterdam
Verder lezen Arrow Right