Wat houdt het Juridisch Loket in?

De .nl-registrars hebben geregeld vragen op het gebied van privacy, ICT en recht. Het Juridisch Loket biedt toegankelijke en gratis ondersteuning bij deze vraagstukken. De VvR heeft deze service samen met de SIDN opgezet en juridisch adviesbureau ICTRecht ingeschakeld als vraagbaak.

Het Juridisch Loket startte op 26 februari 2018 met als doel de .nl-registrars juridisch te ondersteunen. Hiermee dragen de VvR en SIDN bij aan een krachtige domeinbranche.

Met welke vragen kun jij bij het Juridisch Loket terecht?

In de domeinbranche kom je als registrar vaak situaties tegen waarin je keuzes moet maken met een juridisch tintje. Dat kan gaan om juridische documenten zoals algemene voorwaarden, een vraag over privacy of wat je wel en niet mag doen als een klant weigert te betalen of hulp bij notice and takedown verzoeken. Enkele voorbeelden:

  • Wat moet er in de privacyverklaring staan?
  • Wat kun je doen als een domeinnaamhouder niet betaalt?
  • Hoe moet je omgaan met een Notice and Takedown-verzoek?
  • Korte check van (een bepaling van) je algemene voorwaarden.
  • Mag of moet je NAW-gegevens van je klant afgeven?
  • Hebben consumenten herroepingsrecht bij de registratie van een domeinnaam?

Het Juridisch Loket is bedoeld voor juridische vragen op het gebied van ICT, internet, domeinnamen en privacy, die betrekking hebben op .nl-domeinnamen of daaraan gerelateerde zaken van registrars (zoals hosting).

Gratis juridisch advies

Ja, het Juridisch Loket is kosteloos voor jou als registrar. Enige voorwaarde hiervoor is dat de vraag binnen de scope van het Juridisch Loket valt. De vragen kunnen eenvoudig worden gesteld via juridischloket@ictrecht.nl.

De werkwijze van het Juridisch Loket

Door een vraag in te dienen via het vragenformulier komt je vraag terecht bij ICTRecht. Zij beoordelen of jouw vraag inderdaad binnen de scope van het Juridisch Loket valt. ICTRecht streeft ernaar om binnen één werkdag op je vraag te reageren en deze binnen vijf werkdagen concreet en praktisch te beantwoorden. De vraag die je stelt en het antwoord hierop worden niet gepubliceerd. In het geval dat het antwoord op jouw vraag relevant is voor meerdere registrars kan ICTRecht ervoor kiezen om het advies geanonimiseerd in een FAQ te verwerken.

Vivianne Vermeulen

Vivianne Vermeulen werkt als juridisch adviseur bij ICTRecht. Zij begeleidt geschillen op het gebied van e-commerce, intellectuele eigendom en domeinnamen. Vivianne studeerde strafrecht en intellectuele eigendom aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na haar afstuderen in 2012 heeft zij gewerkt als jurist bij verschillende organisaties die zich bezighouden met de handhaving van zowel het auteursrecht als het merkenrecht. Ook heeft zij als docent Intellectuele Eigendom gewerkt aan de Radboud Universiteit. Vivianne heeft ruime ervaring met geschillen en conflictoplossing tussen betrokken (online) partijen op het gebied van e-commerce en online platforms. Zij verkent graag mogelijkheden om het internet veiliger en gebruiksvriendelijker te maken.

Ilse Slomp

Ilse Slomp werkt als juridisch adviseur bij ICTRecht Groningen. Binnen ICTRecht maakt zij onderdeel uit van het team conflictoplossing en rechtshulp. Daarnaast versterkt zij het e-commerce team. Ilse studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar bachelor IT-recht heeft zij de master Recht & ICT succesvol afgerond.

De specialisten van ICTRecht

Al bijna 14 jaar verleent ICTRecht gespecialiseerd juridisch advies over ICT en internet. Onze medewerkers hebben unieke gespecialiseerde juridische en technische kennis en langdurige ervaring met onder andere privacy, e-commerce, digitaliseringstrajecten, security, informatietechnologie, telecommunicatie, hosting, continuïteitsoplossingen, de zorg en inkoop.

Thuis in de branche

ICTRecht heeft al vanaf haar oprichtingsdatum registrars geholpen met juridische vraagstukken. De medewerkers van ICTRecht zijn dan ook bekend met de materie, verstaan de taal van de registrars en zijn op de hoogte van de juridische en technische ontwikkelingen in de markt. Bovendien heeft ICTRecht een langdurige relatie met de VvR en SIDN als het gaat om een bijdrage in het delen van juridische kennis aan en voor registrars. Zo is bijvoorbeeld het boek “Hosting: Deskundig en praktisch juridisch advies” co-branded aan de registrars uitgegeven en zijn de medewerkers van ICTRecht vaak spreker geweest op de relatiedagen.

Begrijpelijke taal als handelsmerk

Alle juridisch adviseurs volgen een praktijkopleiding aan de ICTRecht Academy en worden intern opgeleid en begeleid door ICTRecht. Het verstrekken van praktisch en concreet advies in begrijpelijke taal is het handelsmerk van ICTRecht en vormt dan ook het onderscheidende vermogen van onze adviseurs en de basis van de ICTRecht Academy. Geen zes pagina’s juridisch jargon met als conclusie “dat hangt ervan af”, maar een duidelijk advies waar men direct mee aan de slag kan.

Door deze unieke werkwijze bedient ICTRecht een gevarieerd klantenbestand, van startende zelfstandige tot corporates, overheden, grote hosters, en brancheorganisaties, zoals Thuiswinkel.org, ICTWaarborg, ISPConnect, DDA, DDMA, OIZ en de DHPA.

Profiteer ook van de voordelen en word lid van de VvR!