Inloggen
home > nieuws > detailweergave
Dit is aan u gericht.
23 september 2020
 
Homepage
Bescherm jouw netwerk met het Clean Networks platform
Inhoud:

Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat 40% van alle online abuse afkomstig is van systemen van hosting- en cloudproviders. Helaas zijn deze aanbieders niet altijd op de hoogte van alle vormen van abuse. Dit maakt hen onnodig kwetsbaar. Daarom heeft de NBIP in samenwerking met ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, AbuseIO, DHPA, DINL en ISPConnect het Clean Networks platform in het leven geroepen. Het platform geeft inzicht in kwetsbaarheden van systemen zodat de deelnemers gericht actie kunnen ondernemen. 


Voorkomen abuse is lastig

Elke internetservice-, hosting- of cloudprovider krijgt er vroeg of laat mee te maken: abuse in de systemen of netwerken. Cybercriminelen misbruiken systemen om onrechtmatige content te plaatsen of dubieuze websites te hosten en het komt ook voor dat ze vanuit gehackte systemen grote aantallen spam versturen. Natuurlijk probeert iedereen zoveel mogelijk deze vormen van abuse te voorkomen en systemen schoon te houden. In de praktijk blijkt dat lastiger dan gedacht.

 

Actuele informatie over abuse

Wie zich aansluit bij het Clean Networks platform ontvangt actuele informatie over abuse en kwetsbaarheden in de netwerken van de providers. Aangesloten partijen krijgen ook instructies hoe ze moeten omgaan met de geconstateerde abuse. Deelnemers kunnen deze informatie, naast de informatie uit hun eigen bronnen, gebruiken. Op deze manier beschikken providers over alle informatie die ze nodig hebben. Op de site Cleannetworks.net is uitgebreide informatie en documentatie te vinden over deze nieuwe dienst van NBIP.

 

Meedoen met de pilot?

Op dit moment is er een pilot waaraan al een aantal deelnemers van NBIP meedoet. Het Clean Networks platform wil iedereen uitnodigen om aan te haken. Voor NBIP-deelnemers is deelname aan de pilot tot het einde van 2020 overigens geheel gratis. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met het Clean Networks platform en met de feedback en ervaringen is NBIP in staat om de kwaliteit van deze nieuwe dienst nog verder te verbeteren. Wil je meedoen aan de pilot? Stuur dan een mailtje naar bureau@cleannetworks.net.